Lepesmo Seznam forumov
Pogosta vprašanja  Tvoj profil  Zasebna sporočila  Skupine uporabnikov  Seznam članov  Išči  Registriraj se  Prijava
Zasebna sporočila



Domača lekarna

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Lepesmo Seznam forumov -> Zdravje, prehrana in rekreacija
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Anchi
Član


Pridružen/-a: 31.03. 2012, 13:18
Prispevkov: 362

PrispevekObjavljeno: 09 Sep 2012 11:27    Naslov sporočila: Domača lekarna Odgovori s citatom

Kaj vse si pripravljate sami doma iz naravnih sestavin? Za kaj te pripravke uporabljate? Dobrodošli so recepti.
_________________
Leave your house, smile, breath deeply.
You are alive, stupid!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anchi
Član


Pridružen/-a: 31.03. 2012, 13:18
Prispevkov: 362

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2012 11:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

TRPOTČEV SIRUP

V steklen kozarec izmenično nalagamo tanke plasti narezanega ozkolistnega trpotca in sladkorja. Pustimo na soncu 15-30 dni in precedimo. Sirup se uživa proti kašlju. Po enakem principu delamo tudi sirup iz smrekovih vršičkov.
_________________
Leave your house, smile, breath deeply.
You are alive, stupid!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anchi
Član


Pridružen/-a: 31.03. 2012, 13:18
Prispevkov: 362

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2012 11:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

MED IN CIMET

Artritis (vnetje sklepov)
V testiranju, ki so ga izvajali na Univerzi v Kopenhagnu, je navedeno, da so zdravniki dajali svojim pacientom mešanico ene jušne žlice medu in pol čajne žličke cimetovega prahu pred zajtrkom. Rezultat je pokazal, da je v roku enega tedna od 200 ljudi, katerim so dajali to mešanico, kar 73 ljudi povsem prenehalo boleti, v roku enega meseca pa so skoraj vsi, ki sicer niso mogli hoditi in se gibati, začeli hoditi brez bolečin.
Enoto medu zmešate z dvema enotama vode, dodate malo čajno žličko cimetovega prahu, napravite maso in nežno masirate obolele dele telesa -bolečina popusti v dveh minutah. ali pa vsako jutro in vsak večer v skodelico vroče vode dodajte dve žlički medu in eno malo čajno žličko cimetovega prahu.

Izguba las
Vsi, ki so izgubili lase ali postajajo plešasti lahko pred kopanjem zmešajo vroče oljčno olje, eno jušno žlico medu ter eno čajno žličko cimetovega prahu ter to maso dajo na lase, pustijo približno 15 minut, nato operejo lase.

Infekcije mehurja
Popije se dve jušni žlici cimetovega prahu z eno čajno žličko medu v kozarcu mlačne vode, kar uničuje bakterije v mehurju.

Zobobol
Napravi se masa iz ene čajne žličke cimetovega prahu in pet čajnih žličk medu ter se da na oboleli zob. To se lahko naredi 3 krat dnevno, vse dokler zob ne neha boleti.

Holesterol
Če daste pacientu, ki ima povišan holesterol, dve jušni žlici medu in tri čajne žličke cimetovega prahu pomešane z 4,5 dl čaja, to zniža nivo holesterola v krvi za 10 % v roku 2 ur. Za učinkovito delovanje se mešanica uporablja 3 x dnevno.

Prehladi
Vsem z običajnim ali zelo resnim prehladom se priporoča, da tri dni dnevno jemljejo po eno jušno žlico mlačnega medu s ¼ čajne žličke cimetovega prahu. Ta način ozdravi večino kroničnih kašljev, prehladov in izčisti sinuse.

Nervoza in bolečine v želodcu
Med skupaj s cimetovim prahom zdravi bolečine v želodcu in odstranjuje želodčne čire. V skladu s študijami izvedenimi v Indiji in na Japonskem, pa med s cimetom odpravlja vetrove.

Bolezni srca
Napravite maso iz medu in cimetovega prahu ter to mažite na kruh. Vsem tistim, ki so že doživeli srčno kap tak zajtrk odpravlja možnost njene ponovitve. Redno uživanje takega zajtrka zmanjšuje zadihanost in krepi srčne utripe. V Ameriki in Kanadi jih prakticirajo različni domovi za oskrbo, ki so ugotovili izboljšanje elastičnosti in zmanjšanje zamašitev arterij in ven.

Imunski sistem
Dnevna uporaba medu in cimetovega prahu krepi imunski sistem ter ščiti telo pred bakterijami in napadi virusa. Znanstveniki so ugotovili, da med vsebuje različne vitamine in železo v velikih količinah, stalna uporaba medu pa naj bi krepila bela krvna telesca v borbi z bakterijami in virusnimi boleznimi.

Prebava
Če se pred zajtrkom vzame cimetov prah posut z dvema jušnima žlicama medu, to zmanjšuje kislino in pomaga prebaviti tudi »najtežje« jedi.

Gripa
Znanstvenik iz Španije je dokazal, da med vsebuje naravno sestavino, ki ubija začetne klice gripe in preprečuje, da pacient dobi gripo.

Mozoljavost
Napravimo maso iz treh jušnih žlic medu in ene čajne žličke cimetovega prahu. Pred spanjem namažemo mozolje in si obraz zjutraj umijemo s toplo vodo - roku 14 dni naj bi mozolji izginili.

Infekcije kože
Ekcemi, lišaji ter vse vrste kožnih infekcij - zdravimo tako, da med in cimetov prah v enakih delih zmešano in damo na obolela mesta.

Rak
Na Japonskem in v Avstraliji so odkrili, da med in cimet uspešno zdravita rak želodca in kosti. Pacienti s temi oblikami raka morajo dnevno jemati jušno žlico medu s čajno žličko cimetovega prahu 3 x dnevno en mesec.

Utrujenost
Znanstvene študije so dokazale, da je sladkor, ki ga vsebuje med, koristen za moč telesa. Ljudje srednjih let, ki jemljejo med s cimetovim prahom v enakih delih so mobilnejši in fleksibilnejši. Dr. Milton priporoča jemanje pol jušne žlice medu v enem kozarcu vode, posuto s cimetovim prahom po jutranji toaleti ter po tretji uri popoldne, ko vitalnost telesa začne upadati; vitalnost telesa se poveča že po enem tednu jemanja.

Slab zadah
Zjutraj pred vsakim uživanjem grgramo (izpiramo grlo) z mešanico ene čajne žličke medu in cimetovega prahu, zmešano v topli vodi.

Izguba sluha
Jemanje enakih delov medu in cimetovega prahu vsako jutro in zvečer vrača sluh.

Recept za dolgo življenje
Čaj z medom in cimetovim prahom: v mlačen čaj damo 4 žličke medu in 1 žličko cimetovega prahu. Pijemo ga po malem, 3-4 x dnevno.

Vir: lifestylenatural
_________________
Leave your house, smile, breath deeply.
You are alive, stupid!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anchi
Član


Pridružen/-a: 31.03. 2012, 13:18
Prispevkov: 362

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2012 11:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

SLINA

Če imamo klopa, si mesto, kjer je, debelo namažemo s slino in takoj ga bomo odstranili.
Proti prehladu: takoj, ko začutimo, da se nas loteva prehlad, si nosno votlino večkrat na dan namažimo s slino.
Slina pomaga tudi pri komarjevem piku.
_________________
Leave your house, smile, breath deeply.
You are alive, stupid!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Anchi
Član


Pridružen/-a: 31.03. 2012, 13:18
Prispevkov: 362

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2012 11:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

UŠESNO MASLO si namažimo na mesto, kjer začutimo, da se nam bo naredil herpes.
_________________
Leave your house, smile, breath deeply.
You are alive, stupid!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tess
Super član


Pridružen/-a: 29.03. 2012, 09:08
Prispevkov: 1412
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: 24 Sep 2012 14:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Anchi je napisal/a:
UŠESNO MASLO si namažimo na mesto, kjer začutimo, da se nam bo naredil herpes.


tega pa nebi mogla narest. nekak se mi gravža.

za boleče grlo: grgraj žajbljev čaj
_________________
A dog is the only thing on earth that loves you more than you love yourself. [~Josh Billing]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lynn
Super klepetulja


Pridružen/-a: 28.03. 2012, 21:50
Prispevkov: 6578

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2012 14:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kozarec limonade na dan ima ne le osvežilne lastnosti, ampak tudi zdravilne. Limonada namreč uredi prebavo, okrepi imunski sistem in se uspešno bojuje s kar petimi zdravstvenimi težavami.
Če dan začnete s kozarcem limonade, boste uspešno odpravili naslednje zdravstvene težave:

Ledvične kamne: Limonska kislina deluje prečiščevalno proti kopičenju odvečne soli in posledično nastanka ledvičnih kamnov.

Vnetje sklepov: Zmanjša bolečine in občutljivost, okornost ter otekanje. Deluje proti artritisu, revmi in putiki. Limonado spijte pred spanjem.

Boleče grlo: Limonada lajša vnetje grla (posebej malce bolj topla limonada). Lahko pa tudi spirate grlo z limoninim sokom in vodo.

Prebavne težave: Mrzla limonada z žličko medu odpravi prebavne težave še posebej takrat, ko ste zaprti.

Želodčne težave: V primeru, da vas peče zgaga ali muči napihnjenost, je kozarec limonade z žličko soda bikarbone pravo zdravilo.
_________________
Pravi muškarac ne voli tisuće žena, nego jednu ženu na tisuću načina.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lynn
Super klepetulja


Pridružen/-a: 28.03. 2012, 21:50
Prispevkov: 6578

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2012 14:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vanilja proti slabosti: Od slabosti na potovanju se boste poslovili, če boste pred odhodom zaužili mešanico, ki jo pripravite iz pol žličke vaniljinega ekstrakta, dveh žlic tople vode in malo medu. Z vaniljo lahko pomagate tudi otrokom, kadar jih mučijo želodčne težave: masažnemu olju jo dodajte četrtino žličke in nežno masirajte otroški želodček. Vonj vanilje pomirja in blaži napetost, pravijo strokovnjaki. Želodčne krče lahko blažite tudi s cimetom. Žličko ga dodajte soku ali pripravljenemu sadju. Cimet blaži bolečino, preprečuje napihnjenost in je blagodejen za prebavo.
_________________
Pravi muškarac ne voli tisuće žena, nego jednu ženu na tisuću načina.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lynn
Super klepetulja


Pridružen/-a: 28.03. 2012, 21:50
Prispevkov: 6578

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2012 14:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Soda proti sončnim opeklinam: Ste bili predolgo na soncu in zvečer čutite neprijetno ščemenje na koži? Mlačni kopeli dodajte skodelico sode bikarbone. Ublažila bo tudi neprijetno srbenje, ki je pogosto posledica pikov nadležnih žuželk. Kožo, ki je bila preveč izpostavljena soncu, bo pomirila kislina iz paradižnika. Ta bo preprečila tudi nastanek mehurjev.
_________________
Pravi muškarac ne voli tisuće žena, nego jednu ženu na tisuću načina.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lynn
Super klepetulja


Pridružen/-a: 28.03. 2012, 21:50
Prispevkov: 6578

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2012 14:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Med ni zgolj hrana: Z njim lahko oskrbite manjše rane: ko zaustavite krvavenje in očistite poškodbo, nanjo nanesite malo medu, prekrijte z gazo in povijte s povojem. Tudi če imate rahlo opeklino, si lahko pomagate z medom. Staro zdravilo ima namreč antibakterijski in protivnetni učinek ter pospešuje celjenje opeklin in manjših ran celo učinkoviteje kot antibiotične kreme, dokazujejo raziskave. Poškodbo na opečeni koži bo pozdravil tudi kis: razredčite ga z vodo, navlažite papirnate robčke in jih položite na opeklino.
_________________
Pravi muškarac ne voli tisuće žena, nego jednu ženu na tisuću načina.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lynn
Super klepetulja


Pridružen/-a: 28.03. 2012, 21:50
Prispevkov: 6578

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2012 14:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

S papriko proti bolečinam: Na zvit in boleč gleženj nanesite kremo, pripravljeno iz mlete rdeče paprike in žlice vode. Pustite delovati 15 minut in nato izperite.
_________________
Pravi muškarac ne voli tisuće žena, nego jednu ženu na tisuću načina.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Lynn
Super klepetulja


Pridružen/-a: 28.03. 2012, 21:50
Prispevkov: 6578

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2012 14:53    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Avokado za sijoče lase: Vroče sonce in slana voda lase izsušijo. Namesto regeneratorja uporabite avokado: zrelega zmečkajte in ga nanesite od vrha do konic las. Pustite pol ure in nato izperite. Lasje bodo privlačni, mehki in sijoči.
_________________
Pravi muškarac ne voli tisuće žena, nego jednu ženu na tisuću načina.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tess
Super član


Pridružen/-a: 29.03. 2012, 09:08
Prispevkov: 1412
Kraj: Izola

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2014 14:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Koprive:

V rastlinah se pogosto skrivajo pravi zakladi. Kopriva, na primer, ki jo zagotovo poznate po listih, ki tako neprijetno opečejo, je prava zakladnica snovi, ki odnašajo strupe iz telesa in mu hkrati dajejo energijo. Nekoč so jo uporabljali za spomladansko "čiščenje krvi".

Pomladne mesece, ko so listi še mladi in mehki, lahko torej s pridom izkoristite. Nadenite si primerne rokavice in na neonesnaženih območjih naberite mlade koprive. Ker kopriva s pranjem izgubi pekočo moč, iz listov lahko pripravite mineštro ali rižoto.
Mlade koprive, ki jim lahko dodate tudi regrat, so odlične za pripravo špinače. Iz koprive lahko pripravite tudi poparek. Pest koprivnih listov stresite v liter vrele vode, pustite stati 20 minut in precedite. Čaj pijte čez ves dan.

Spomladi je kopriva idealna za obnavljanje moči in odvajanje vode iz telesa. Znižuje raven holesterola in sečne kisline, učinkovita je tudi proti mozoljem. V lekarnah jo najdete v treh oblikah.


V rastlinah se pogosto skrivajo pravi zakladi. Kopriva, na primer, ki jo zagotovo poznate po listih, ki tako neprijetno opečejo, je prava zakladnica snovi, ki odnašajo strupe iz telesa in mu hkrati dajejo energijo. Nekoč so jo uporabljali za spomladansko "čiščenje krvi".

Pomladne mesece, ko so listi še mladi in mehki, lahko torej s pridom izkoristite. Nadenite si primerne rokavice in na neonesnaženih območjih naberite mlade koprive. Ker kopriva s pranjem izgubi pekočo moč, iz listov lahko pripravite mineštro ali rižoto.
Mlade koprive, ki jim lahko dodate tudi regrat, so odlične za pripravo špinače. Iz koprive lahko pripravite tudi poparek. Pest koprivnih listov stresite v liter vrele vode, pustite stati 20 minut in precedite. Čaj pijte čez ves dan.

Spomladi je kopriva idealna za obnavljanje moči in odvajanje vode iz telesa. Znižuje raven holesterola in sečne kisline, učinkovita je tudi proti mozoljem. V lekarnah jo najdete v treh oblikah.

Sok sveže rastline

Če želite iz telesa odstraniti strupe, dvakrat na dan zaužijte po eno žlico soka. Razstrupljevalna kura naj traja mesec dni. Sok je primeren tudi za zunanjo rabo, za masažo lasišča proti lomljivim in izsušenim lasem.Tinktura. Za premagovanje spomladanske utrujenosti trikrat na dan zaužijte po 40 kapljic.

Kapsule
Vsebujejo prah iz korenin rastline; znanstvene raziskave kažejo, da pomagajo pri zdravljenju razširjene prostate.

Koprive so periodni sistem v malem
Ni je bolj vroče in "mesnate" zelenjave od kopriv. Če hočemo beljakovine, so v njih. Če bi radi rudnine, jih je v koprivah sploh največ. Še za nekaj vitaminov se lahko zmenimo. Kadar se nam zahoče flavonoidov in sorodnih antioksidantov, prav tako sežemo po koprivah, z rokavicah le prijetneje kot brez njih. Malo znano pa je, da koprive lahko nabiramo goloroki in jih jemo celo surove.

Koprive so periodni sistem elementov v malem in presenetljiv vir nekaterih ključnih rudnin. Vsebujejo pol več kalcija kot kravje mleko. Če je vejica postavljena pravilno, je v njih desetkrat več železa kot v špinači. In cela vrsta drugih rudnin kot so baker, magnezij, kalij itn. Tudi mikroelementov, to je v minimalnih količinah potrebnih rudnin, ne manjka. Beljakovin je v njih do 7 %, kar je za zelenjavo izredno veliko.

V koprivah so beta karoten, vitamin C (vsake od obeh sestavin vsebujejo več kot večina gojene zelenjave), nekateri vitamini skupine B, vitamin K in drugi.V koprivah je nemalo karotenoidov in flavonoidov; tako da si na tej osnovi upamo razmišljati o visoko antioksidacijski moči kopriv.

Koprive pečejo zaradi histamina, acetilholina in drugih -aminov. Njihova edina prehranska nedostojnost je v tem, da - podobno kot špinača in nemalo drugega zelenega solatnega listja - vsebujejo nitrate, iz katerih v družbi z beljakovinami v telesu nastajajo strupeni nitrozamini. Toda več ko je sonca, manj je v koprivah nitratov. V njih pa je v vsakem primeru veliko klorofila, ki zmanjšuje škodljive učinke nitratov. Jedi s koprivami pa podobno kot špinačnih vseeno ne pogrevamo, ker pri tem nastajajo nitrozamini.

Kako nabiramo koprive
Vršiček z dvema ali tremi pari listov previdno odtrgamo in liste pogladimo na spodnji strani v smeri vrha. To naredimo nekajkrat, nato koprivo pomanemo med dlanema. Nič ne peče. No, skoraj nič. Zares. Potem jo lahko kar pojemo ali, kadar pripravimo več vršičkov, narežemo na solato. Drugače pa koprive le raje kuhamo. Zelo znana je "špinača" iz kopriv, manj znane so koprive kot zelenjavna priloga; da bi jih zamešali v namaz, se morda ne spomnimo, zato pa v hladnih zimskih dneh radi pripravljamo poparek z njimi. Skratka, to je brezplačna zelenjava, ki jo je povsod dovolj in še preveč, zelenjava, ki po količini in dobrodelnosti sestavin sodi v sam vrh zelenjavnega sveta, divjega ali gojenega.

Kako sušimo koprive
Koprive nabiramo lepo po vrsti, dokler jih ni dovolj. Z rokavicami ali brez, najpreprosteje če naravnost v košaro. Ker rastejo v takem izobilju, jih nabiramo za sprotno porabo, za zalogo pa jih lahko posušimo. Najbolje kar v sušilnici, da se ohrani več sestavin kot med sušenjem na prostem v morda muhastem pomladnem vremenu. Sušimo vršičke kopriv s po nekaj pari listov. Lahko jih nasušimo veliko, ker kopriv ni nikoli preveč. Suhe shranimo v dobro zaprtih steklenih kozarcih. Uporabljamo jih za pripravo krepčilnih zeliščnih poparkov in seveda v jedeh, zlasti v juhah in njihovih gostejših različicah, enolončnicah.

Učinek kopriv
Prehranski pomen kopriv je v njihovi "gostoti", tako rudnin kot beljakovin in drugih sestavin. Po telesu znajo pospraviti in ga nahraniti; so živahen prispevek k dobremu počutju in ena od najmočnejših rastlin za odpravljanje pomladne utrujenosti. Poživljajo presnovo, pospešujejo izločanje presnovnih zaostankov, med njimi sečne kisline, ki se v telesu kopiči zaradi prevelikih količina mesa v prehrani. Koristijo prebavi in zdravemu razmerju drobnoživlja v debelem črevesu. Črevesne mikroflore torej, saj preprečujejo razvoj škodljivih gnilobnih bakterij. Koprive so kakovostna hrana za zdrave telesne žleze, podpirajo delovanje jeter in žolčnika. Zahvalijo se jim tudi ožilje in sečne poti.

Ogenj v koprivah
Ker koprive že na prvi otip vsebujejo veliko ognja, lahko pretirano navdušenje nad njimi v telesu razplamti preveč ognja: preveč ogrejejo želodec in peče nas zgaga. To velja predvsem za koprive, ki jih v solatah in polivkah uživamo surove, ali če jih uživamo v pretiranih količinah. Tudi s pretiranimi količinami poparkov iz posušenih kopriv lahko pridelamo podobne znake.

Koprive za vsak dan
Sicer pa so kuhane koprive, kljub delni izgubi na toploto občutljivih sestavin, kot je vitamin C, samo dobrodelne. Lahko jih jemo skoraj vsak dan, ne le kot špinačo. Osnovno zelenjavno prilogo pripravimo tako, da jih skuhamo v sopari ali v najmanjši možni količini vode; v drugem primeru jih pojemo s tekočino vred. Začinimo jih z oljčnim oljem (lahko tudi s sezamovim ali kakim drugim hladno stisnjenim oljem), dodamo malce česna in/ali dišavnih zelišč, včasih pa si pomagamo tudi z začimbami. Solimo po okusu ali začinimo s sojino omako. Poleg tega koprive lahko dodamo vsaki zelenjavni juhi, enolončnici in drugim jedem, ki jih sicer pripravljamo z nabrano ali kupljeno zelenjavo.

Sojin namaz s koprivami
Sojina zrna čez noč namočimo v vodi. Naslednji dan prilijemo dovolj vode, da stoji nad zrnjem, in jih skuhamo. Naj naredimo karkoli, sojina zrna se ne razkuhajo in vedno ostanejo čvrsta. Kuhano sojo odcedimo in čim drobneje zmeljemo.

Koprive damo v posodo in jih z dodatkom majhne količine vode
zmešamo s paličnim mešalnikom.Na skodelico zmlete soje dodamo dve ali tri žlice zmletih kopriv, ščepec soli ali malce sojine omake ter dve žlici oljčnega ali bučnega olja. Aromo namaza razširimo s poljubnim zeliščem, na primer s peteršiljem ali majaronom. (Kdaj drugič namaz začinimo z zmletim muškatnim oreškom, koriandrom ali kumino.) Vse skupaj temeljito premešamo ter počakamo, da se arome sestavin zmenijo med sabo in oblikujejo novo. Zato lahko namaz, ki ga za malico snemo na črnem kruhu ali kot začimbno prilogo h kosilo, pripravimo že zjutraj ali zvečer. Kadar nam ne uspe skuhati soje, za namaz uporabimo skuto.

Koprive po špinačno
Pripravimo jih tako kot špinačo, s smetano ali brez. Poganjke skuhamo z malo vode in jih nato s tekočino vred zmešamo s paličnim mešalnikom. V drugi posodi zarumenimo drobno narezano čebulo, dodamo zmlete koprive in nekajkrat premešamo. Dodamo še dva ali tri strte stroke česna, solimo po okusu in začinimo z malce zmletega muškatnega oreška. Zaokrožimo s smetano, potrebno pa ni.

vir:http://www.zdravozivljenje.eu/sl/Zelisca_in_Zacimbe/Koprive_za_raztrupljanje_telesa_in_kulinaricni_uzitek/
_________________
A dog is the only thing on earth that loves you more than you love yourself. [~Josh Billing]
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Lepesmo Seznam forumov -> Zdravje, prehrana in rekreacija Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.